Razkrite ranljivosti procesorjev Intel

Raziskovalci so pred kratkim ugotovili, da ima večino Intelovih procesorjev izdelanih v zadnjih 23 letih večjo napako v izdelavi, zaradi katere obstaja možnost varnostnih incidentov. Ta hrošč v procesorjih namreč v nekaterih primerih omogoča nevarnim programom dostop do podatkov, ki je hranjen v pomnilniku računalnikov, strežnikov, telefonov in drugih naprav. Ranljivi namreč niso le strežniki temveč tudi večinoma vse ostale naprave z zadnjih desetletij katere poganjajo Intelove ter tudi nekatere AMD procesorje.

Ker je ni mogoče odpraviti na procesorski ravni, bo popravek bojda upočasnil procesorje od 5% do 30% ali več, pri čemer je to odvisno od operacijskega sistema in operacij, ki jih izvajate.

Natančne podrobnosti ranljivosti oziroma hrošča še niso razkrili, naj pa bi šlo za težavo pri dostopu do pomnilnika z jedrom, do katerega normalni programi nikakor ne bi smeli imeti dostopa. Zaradi težave z Intelovimi procesorji pa to nikakor ni nujno res, kar odpira možnost za številne napade. Programsko bodo zato uvedli KPTI (kernel page table isolation), ki bo jedro prestavil drugam. S tega razloga lahko pride do upočasnitev delovanja aplikacij in sistema.

Več informacij o napaki si lahko ogledate na drugih svetovnih medijih (naprimer https://www.theregister.co.uk/2018/01/02/intel_cpu_design_flaw.)

Ni še čas za paniko, saj zaenkrat v svetu še ni zaznanih ali prijavljenih vdorov preko te ranljivosti, zato je sedaj čas, da posodobitev tudi izvedete brez zapletov. Hkrati vas opozarjamo, da posodobite tudi vse morebitne lastne naprave (računalnike, delovne postaje, telefone, programsko opremo) saj so ogrožene tudi te.