Kako ustvariti lasten WordPress blog v 7 korakih

Ste kdaj sanjarili, da svoje občutke in mišljenja spravite v digitalno obliko? Da bi svoje delo opravljali med potovanji po eksotičnih deželah in o tem tudi pisali?

V tej objavi vam bomo pokazali, kako enostavno do lastnega bloga na platformi WordPress, ki je najprimernejša za tovrstno uresničevanje sanj.

Blog je lahko tudi le vaš osebni dnevnik, ki vas bo spremljal še dolgo v prihodnost in nekoč postal vaš časovni stroj. Saj veste – socialna omrežja pridejo in gredo. MySpace, IRC, Google+ in podobne platforme so passé – v nekaj letih so izveneli in prišli novi, vsebina pa se je v večini primerov – izgubila.

Zgodovina in minljivost socianih omrežij (C) Miriam J Johnson

Blog je najboljši način, da svojo dragoceno vsebino zadržite permanentno, ta pa je praktčno vsak dan vredna več. Zelo enostavno je.

Bloganje je definitivno ena izmed dejavnosti, kateri vedno več ljudi namenja svoj prosti čas. Nekateri s pomočjo kreativnosti ali pa priporočanja storitev (affiliate) služijo svoj kruh.

O Affiliate sistemih bomo pisali v eni izmed prihodnjih objavi, lahko pa omenim, da ima praktično od začetka tudi Si-Shell.net svoj affiliate sistem, s katerim lahko s pomočjo priporočanja gostovanja in unikatne povezave vsak mesec zaslužite do 15% od priporočenega in plačanega zneska kupca, ki je prišel preko vas do naše ponudbe.

Zato vam bomo v tokratni objavi malce bolj tehnično razložili prve korake pri ustvarjanju lastnega bloga!

1. Najpomembnejša je vsebina

O čem se boste razpisali? Želite s podajanjem informacij motivirati ostale ali le izliti čustva in izkušnje? Si želite z blogom tudi zaslužiti s pomočjo affiliate programov ter oglaševanja, ali je le podaljšek vašega osebnega profila?

Poiščite vsebino, ki vas veseli in jo dokaj redno doživljate. Nekaterim so všeč potovanja, drugi radi kuhajo, tretji obožujejo fotografijo. Za ene je blog le osebni dnevnik. Nikoli ni prepozno, da pričnete s pisanjem.

Blog Si-Shell.net je namenjen podajanju pomembnih informacij in ekskluzivnih promocij rednim bralcem in tako služi kot podaljšek osnovni ponudbi ter tehnični podpori.

Vse pomembne informacije poleg socialnih omrežij objavljamo tudi na blogu in tako lažje razširimo besedo.

2. Bodite aktualni in konsistentni

Nihče ne mara nepreverjenih ali starih novic. Pri pisanju bodite z informacijami aktualni in redno posodabljajte stare objave s svežimi informacijami. V nasprotnem primeru bo vaš blog zastaral in postal nezanimiv.

Hkrati ne izgubite stika s sledilci. Bodite dosledni in skrbite za redne objave. Obiskovalci namreč želijo konsistenco in vas bodo v primeru nerednih objav hitro zamenjali z drugim.

3. Povežite se z bralci

Enostranska komunikacija je del zgodovine in pradavnine.

Prihodnost je dvosmerna komunikacija, instantnost in interaktivnost. Sledite pobudam svojih bralcev, sledite trendom in komunicirajte z njimi. Poslušajte njihove želje ter komentarje in reagirajte nanje. Naj bo to preko komentarjev v blogu, povezave Facebook ali Instagram profila oziroma Twitterja.

Blog lahko relativno enostavno povežete z vsemi popularnimi socialnimi omrežji in na ta način povežete svoje komunikacijske kanale, tako da so vse informacije in vedno vidne povsod.

Razkrivamo vamtrike in nasvete za razmislek o konceptu vašega novega bloga ter najpomembnejše tri korake pred začetkom. Sedaj ostaja še bolj tehničen del.

4. Izberite naziv bloga in registrirajte domeno

Naziv vašega bloga bo ime, po kateri boste slej kot prej prepoznavni. Lahko ga oblikujete glede na dejavnost, o kateri boste pisali, lahko je to vaš vzdevek, osebno ime ali pa naključna besedna zveza, ki vam ne gre iz glave.

Lahko ste veseli kuhar, utrujena mama, popotnik brez meja ali pa Tina, Maja ali Luka, ki radi pišejo. Ko boste našli svoj popolni psevdonim je izredno pomembno, da nemudoma registrirate domeno.

Domena je naziv vaše spletne strani oziroma bloga, na katerem vas bodo bralci in obiskovalci našli. Lahko je popotnikbrezmeja.si, morda utrujenamama.si ali pa tinindnevnik.com. Domena bo vaša za toliko časa, kolikor jo boste registrirali, obdobja registracije pa se raztezajo od 1 leta do 10 let.

Pa še nasvet – pri imenu bodite kratki in z nje poskusite narediti zgodbo oziroma blagovno znamko. Izberite domeno, ki bo aktualna tudi čez nekaj let in bo postala sinonim za vaše delo.

5. Priskrbite si ugodno spletno gostovanje in domeno

V podjetju Si-Shell.net, ki poleg registracije domen ponuja tudi zanesljiva, hitra in ugodna spletna gostovanja že skoraj 14 let skrbimo za vam podobne in gostujemo kar nekaj blogerjev.

Cene registracije domen se razlikujejo glede na končnico (.SI za Slovenijo, .HR za Hrvaško ali pa .COM oziroma .NET kot splošno vsesvetovno), pri Si-Shell.net pa jo boste lahko registrirali za približno 12,90 EUR letno.

Seveda smo ekskluzivno za vas kot bonus za svoje cenjene bralce pripravili poseben 25% popust, ki bo že tako poleg ene izmed najugodnejših cen na trgu pomenila še dodaten prihranek na tej nujno potrebni postavki spletnega gostovanja.

Cene spletnih gostovanj se pričnejo pri 22,08 EUR letno, kar je ob vsem skupaj precej nepomemben strošek. Spletno gostovanje je nujno potrebno, saj boste le tako dolgoročno izpadli profesionalni, resni in zaupanja vredni, vaša vsebina pa bo varno shranjena.

Spletno gostovanje je prostor na strežniku, ki vam omogoča shranjevanje in prikaz vsebine spletnih strani, trgovin ter v vašem primeru bloga.

Je varna hišica, kamor boste preselili svojo vsebino in bo poskrbela tudi za delovanje e-pošte z vašo domeno – naprimer miha@popotnikbrezmeja.si ali jaz@tinindnevnik.com. Dolgoročno vas bodo namreč morebitni bralci ter poslovni partnerji sodili po nivoju profesionalnosti, kamor spada tudi e-poštni naslov, ki pa ob uporabi Gmaila izgleda precej amatersko.

Zakaj Si-Shell.net in ne kdo drug v poplavi ponudnikov spletnega gostovanja?

 • ker konsistentno in zanesljivo poslujemo že 13 let
 • ker smo eni izmed najbolj priznanih ponudnikov v Sloveniji
 • ker imamo izredno ugodne cene in vrhunsko podporo, ko se boste znašli v zagati
 • ker omogočamo enostavno namestitev bloga s pomočjo orodja, ki ga bomo opisali v nadaljevanju
 • ker omogočamo 15-dnevno vračilo zneska za gostovanje v kolikor niste zadovoljni in
 • ker smo vam kljub temu pripravili popust v višini 25%

Predlagamo vam, da izberete (že tako) najugodnejši paket gostovanja na tej strani, Si-Shell.net, kar pomeni paket XS, z letno ceno 22,08€. Na omenjeno ceno vam kot obljubljeno s promocijsko kodo “sishellblog25” prištejemo tudi 25% popusta, kar pomeni, da boste za gostovanje odšteli le 16,56€.

V prvem delu boste izbrali naziv svoje domene, kot ste si jo zamislili. Sistem bo preveril, ali morda ta že obstaja in vam vrnil rezultat. Če ste unikatni s svojo idejo, boste lahko spodaj nadaljevali z zakupom gostovanja.

S promocijsko kodo “sishellblog25” boste prejeli dodatne 25% popusta na spletno gostovanje.

V kolikor domena že obstaja, si lahko izberete drugo končnico ali pa popolnoma drug naziv – svetujemo vam slednje, saj lahko vaše bralce enak naziv, kot ga ima nekdo drug le zmede.

V naslednjem koraku po kliku PREVERITE nadaljujete z naročilom gostovanja. V naslednjem koraku lahko spremenite plačilno obdobje ali pa izberete razširitvene možnosti. Če ste zadovoljni z izbiro lahko NADALJUJETE.

Po nadaljevanju nikakor ne pozabite na promocijsko kodo sishellblog25 s katero vam bomo prišteli dodatne 25% popusta na spletno gostovanje.

Čaka vas le še zaključek nakupa, kjer vpišete svoje osebne podatke za račun ter izberete način plačila.

6. Enostavno aktivirajte svoj blog

Aktivacija domene in gostovanja traja od 30 do 60 minut. Ko imate gostovanje in domeno aktivno, je čas, da svoj nov blog spravite k življenju.

Za blog je najbolje uporabiti WordPress, ki je bil že v osnovi narejen za vas – novopečene blogerje. Omogoča hitro in enostavno upravljanje z vsebino, s čisto malce raziskovanja pa vam bo prav tako hitro jasno kako deluje ozadje.

Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel, z uporabniškim imenom in geslom, ki ju prejmete ob naročilu spletnega gostovanja. Po prijavi v spodnjem delu plošče poiščite orodje Softaculous Apps Installer.

Ob kliku na Softaculous Apps Installer se prikažejo najpopularnejše aplikacije, ki jih s pomočjo tega orodja enostavno nameščate v nekaj klikih. WordPress je seveda na prvem mestu in s klikom na moder gumb Install se bo odprlo namestitveno okno.

Po kliku na Install se odpre en in edini korak pri namestitvi WordPress bloga. V zgornjem delu bodite pozoreni le na:

 • In directory” polje, katero mora biti prazno (izbrite vse, kar je v njem),
 • Site name” polje, kjer si izberete naziv bloga, naprimer “Tinin dnevnik”,
 • Site Description” polje, kjer navedete krajši opis bloga (nekaj besed),
 • Admin username” polje, kjer izberete željeno administracijsko uporabniško ime ter,
 • Admin password” polje, kjer izberete željeno geslo za dostop do administracije bloga,
 • Admin email” polje, kjer vpišete obstoječi e-poštni naslov.

V spodnjem delu namestitvenega postopka izbirate še med dvema pomembnima funkcijama – prva je jezik bloga, kjer izberete Slovenščina (ali katerikoli drug, jezik, v katerem želite pisati). Blog bo aktiviran v tem jeziku, vključno z vsemi gumbi in teksti.

Druga je izbira predloge (teme oziroma template), kjer lahko izbirate med nekaj osnovnimi. V kolikor vam je kakšna všeč, izberite Select.

Na koncu vpišete še e-poštni naslov, kamor vam bo Softaculous poslal podatke bloga in pa kliknete moder gumb Install.

Po kliku na gumb bo blog uspešno nameščen. Če imate kakršnokoli vprašanja, je pri Si-Shell.net vedno na voljo nekdo s podpore preko e-pošte ali telefona!

Odsurfajte na svojo novo domačo stran preko URLja (npr http://vasadomena.si/wp-admin) in se prijavite v administracijo s podatki, ki ste jih predhodno izbrali.

Po prijavi lahko na WordPressu lahko izbirate tudi med več tisoč oblikovnimi predlogami (ali angleško template-i) oziroma temami, ki jih lahko tako zastonj kot tudi plačljivo najdete na popularnih iskalnikih – med drugim so to themeforest.net, wordpress.org in podobnih straneh.

Najlažje je sicer izbirati predloge kar preko ozadja vašega bloga (WordPressa) in sicer na razdelku Videz -> Teme:

Vaš blog lahko v nekaj minutah s pomočjo predlog postane stilsko dovršen, moderen, zabaven, pisan ali minimalističen. Priporočam, da pričnete z brezplačno predlogo, po prvih uspehih pa pričnete razmišljati o zamenjavi.

7. Prični s pisanjem vsebine

Čestitke. Imate svoj osebni blog. Prihaja najzabavnejši, a vendar tudi dolgoročno najpomembnejši del – vsebina. Pričnite s pisanjem svoje prve objave in sicer začnite v meniju Prispevki -> Dodaj nov:

V samem tekstu lahko urejate tako osnovne oblike pisave kot tudi dodajate hiperpovezave (linke), fotografije, paragrafe in podobno. WordPress omogoča WYSIWYG urejevalnik teksta, kar pomeni What You See is What You Get. Poenostavljeno, deluje kot Word ali Wordpad urejevalnik, kjer (bi naj) končna oblika bila identična temu, kar vidite v ozadju.

Ob pogledu na domeno (v naslovni vrstici http://vasaizbranadomena.si) bo sedaj lepo viden vaš prvi blog z vašo prvo objavo, čakajoč na prve obiskovalce, ki pa jih bo potrebno nekako pripeljati in seznaniti.

P.S.: tudi blog.si-shell.net deluje na WordPress platformi in jo poganja https://www.Si-Shell.net 😉