Kako izbrati primerno spletno gostovanje za spletno trgovino

Izbira pravega gostovanja je pomembna

Kot ekipa, ki ima skoraj 14 let izkušenj na področju upravljanja s spletnimi gostovanji imamo ogromno izkušenj, v zadnjih letih pa se precej fokusiramo na optimalna delovanja spletnih trgovin. V našem podjetju boste našli tudi sistemske skrbnike in administratorje s programerskim znanjem, kar bi lahko imenovali manjkajoči člen – osebo, ki lahko poveže vse prednosti dobro pripravljenega sistema z zahtevami programske kode.

To je še posebej uporabno v primeru, ko je potrebno razrešiti težavo ali hrošče ob nepričakovanem obnašanju programske kode.

Tekmovanje “spletni trgovec leta” je pred vrati

Počasi se približuje konec leta in s tem pomemben datum, 14. november, ko bo na sporedu že 8. tekmovanje “Spletni trgovec leta” ter konferenca “Ecommerce day“, ki v domače kraje pripelje več kot 15 vrhunskih strokovnjakov z raznih področij spletne prodaje.

Letos je na tekmovanje prijavljenih 266 spletnih trgovin kar kaže na to, da je Slovenija ena izmed bolj perspektivnih držav v spletni prodaji, ki ima ogromno znanja in izkušenj ter primer dobre prakse in ter mnogokrat tudi vzor sosednjim državam.

Seveda pa bi bilo vse zaman, če bi zaradi slabega delovanja izgubljali denar in kupce.

Si-Shell.net gostuje tudi lanskega zmagovalca

V lanskem letu 2018 je laskavi naslov Web Challenger Award osvojila spletna trgovina z otroško opremo Hajdi.si, za katero v podjetju skrbimo za nemoteno delovanje ob njihovi hitri rasti.

Hajdi Korošec Jazbinšek, direktorica in ustanoviteljica Hajdi.si se strinja, da je v tovrstni branži eden izmed ključnih faktorjev za uspešno prodajo ter rast tudi spletno gostovanje: “Poleg dobre ideje, vrhunskih izdelkov ter uspešnega marketinga je v digitalnem svetu eden izmed kritičnih faktorjev tudi spletno gostovanje. Brez hitrega in zanesljivega delovanja naše spletne trgovine bi bil ves naš trud zaman. “

Ker se uporabniki marsikdaj soočajo s težkim vprašanjem pri izbiri primernega paketa smo pripravili primerjavo treh najpopularnejših vrst spletnega gostovanja in sicer:

Na podlagi podatkov boste lažje izbrali primeren paket spletnega gostovanja za vašo spletno trgovino – ne glede na njeno velikost.

Za branje spodnjih podatkov bomo na kratko omenili tudi pomen oznak za kapacitete:

 • CPU (xxx%) je število procesorskih jeder in 100% pomeni 1 procesorsko jedro
 • pMEM (GB) je kapaciteta navideznega pomnilnika na voljo
 • EP pomeni vstopno število procesov (sočasno odprtih procesov)
 • NPROC pomeni skupno število aktivnih procesov
 • IO je omejitev hitrosti pisanja in branja v MB na trdih ali SSD diskih

1. Deljeno (shared) spletno gostovanje

Je najpopularnejša in najpogostejša oblika spletnega gostovanja. Pri Si-Shell.net je v večini primerov to cPanel gostovanje, ki je primerno tako za WordPress ter Joomla CMSe kot tudi za prve faze e-commerce platform kot so Woocommerce, Prestashop, Magento in podobno, z manj zahtevnimi vtičniki, temami in dodatki.

Prednosti so zagotovo:

 • ugodna cena za optimalne sistemske kapacitete
 • najenostavnejša uporaba z nadzorno ploščo cPanel ali DirectAdmin
 • SSD pospešeni trdi diski, ki s pomočjo predpomnjenja (cache) skrbijo za hitro odpiranje spletnih strani in trgovin

Slabost deljenega gostovanja so relativno nizko omejene sistemske kapacitete, ki so sicer povsem primerne za začetke, kar kmalu pa lahko ugotovimo, da so e-commerce spletne trgovine pri večjih obsegih prave pošasti pri požiranju strežniških resoursov.

Za delovanje Magento 1 platforme je naprimer goli minimum, za povprečno delovanje vsaj 1 GB pomnilnika in 1 procesorsko jedro, pri čemer ne upoštevamo dejstva, da lahko vsak vtičnik oz. modul ali tema (pa naj bo spisan dobro ali slabo) porabi tudi večkratnik omenjenih kapacitet. V Magento 2 so potrebne kapacitete že podvojene.

Pri Si-Shell.net so kapacitete deljenega spletnega gostovanja sledeče:

XSSMLXL
CPU200%300%350%400%450%
pMEM GB246810
EP100150200250300
IO (MB)5055606570
NPROC200300400500600
IOPSneom.neom.neom.neom.neom.

S tabele lahko vidimo, da je že najmanjši paket gostovanja XS primeren za e-commerce, vendar so lahko sistemske kapacitete hitro presežene in s tem upočasnjeno ali onemogočeno delovanje trgovine.

2. Premium spletno gostovanje

Premium gostovanje je namenjeno naprednejšim uporabnikom, ki namensko gostujejo spletno trgovino ali drugo požrešno platformo, ki za svoje delovanje potrebuje kar najvišje možne kapacitete z obzirom na to, da še vedno ostajajo na deljenem gostovanju z vsemi ugodnostmi, ki jih le-to pri naša.

Prednosti premium SSD gostovanja so:

 • lokacija gostovanja na posebnem strežniku z Enterprise SSD diski, ki ima na voljo bistveno več kapacitet
 • višje omejitve sistemskih zmogljivosti (CPU, pMEM, EP, IO …)
 • enostavno upravljanje z nadzorno ploščo cPanel
 • možnost oddaljene podpore preko ISL ter podaljšani čas podpore med 8:00 in 22:00
 • brezplačen SSL certifikat ob zakupu za več kot leto dni
 • SSH dostop

Pomanjkljivost Premium paketov v primerjavi z VPS gostovanjem je zagotovo dejstvo, da še vedno gre za deljeno (shared) obliko gostovanja, kjer se končni resoursi delijo med vse uporabnike, ne glede na omejitve. Hkrati pa vas lahko omejujejo tudi specifične nastavitve strežnika in pa skalabilnost, ki je omejena z našimi paketi.

Paketi Premium SSD gostovanja imajo sledeče kapacitete:

XSSMLXL
CPU400%500%600%700%800%
pMEM GB4681012
EP200250300350400
IO (MB)5060708090
NPROC400500600700800
IOPSneom.neom.neom.neom.neom.

Paketi Premium SSD spletnih gostovanj so zagotovo zadnja stopnička pred vstopom zasebne navidezne strežnike, ali VPS gostovanja.

3. VPS gostovanje

Virtualni strežnik, navidezni strežnik, Cloud VPS, VPS strežnik ali VPS gostovanje. V praksi bi lahko rekli, da je vse en in isti “šmorn”, čeprav lahko za vsemi izrazi stoji desetine različnih tehnologij in ponudb.

Pri Si-Shell.net se VPS gostovanje deli na dva dela – prvo je nevzdrževano VPS gostovanje ali VPS gostovanje z lastnim vzdrževanjem – tukaj je od namestitve operacijskega sistema (ter morebiti nadzorne plošče cPanel, Plesk ali DirectAdmin) dalje vse odvisno od vas ali vašega lastnega vzdrževalca sistema. Za upravljanje potrebujete vsaj minimalno znanje upravljanja – bodi to Windows Server operacijskega sistema ali pa Linux/Unix.

Drugo je tako imenovano Vzdrževano VPS gostovanje, kjer ekipa Si-Shell.net nastopa kot partner pri upravljanju, vzdrževanju in nasploh skrbi za sistem, kjer domuje vaša aplikacija ali spletna trgovina.

Prednost VPS gostovanj je med drugim:

 • kapacitete so omejene z vrsto paketa, ne omejujejo pa števila domen ali spletnih strani
 • VPS gostovanje je izredno prilagodljivo, saj lahko celoten sistem prilagodimo vašim potrebam, enako tudi dodatne kapacitete in izbiro OS
 • ste edini uporabnik VPS gostovanja, zato je okolje lahko precej bolj varno in zanesljivo
 • omogoča visoko skalabilnost in praktično neomejene možnosti (High availability, load balancing) …

Slabost VPS gostovanja je zagotovo višja cena v primerjavi s shared ali premium gostovanji, poleg tega pa dejstvo, da za nemoteno delovanje potrebujete vzdrževalca. K sreči zato ponujamo vzdrževana VPS gostovanja 😉

Paketi v ponudbi VPS gostovanja so sledeči:

VPS XSVPS SVPS MVPS LVPS XL
HDD GB204080160320
RAM GB1361216
CPU x11234

Vse kapacitete lahko tudi kadarkoli nadgradite z dodatnimi sistemskimi zmogljivostmi, prav tako pa je možen prehod med vsemi paketi skupaj z vašo rastjo.

Upamo, da smo z omenjeno razlago poenostavili izbiro spletnega gostovanja. V kolikor niste prepričani, pa je na voljo vedno tudi naša tehnična podpora preko zahtevkov za podporo, e-pošte ali telefona 059 988 588.

Samo do konca oktobra lahko izkoristite 15% dodatnega popusta na gostovanja s promocijsko kodo “PROMO15OCT