Kaj vpliva na hitrost moje spletne strani?

Hitrost je izredno pomemben faktor učinkovitosti vaše spletne strani. Predstavlja namreč prvi vtis, s katerim se srečajo vaši kupci, s tem pa si že v nekaj trenutkih lahko ustvarjajo prvo mnenje o izdelkih ali storitvah, ki jih iščejo. Če bodo naleteli na hitro in odzivno spletno stran, bo to že prvi korak k uspešni konverziji! Gre za povsem psihološki odziv – hitre spletne namreč uporabniki svetovnega spleta pogosto povežemo s profesionalnimi, predvsem pa zanesljivimi podjetji oziroma organizacijami.

Pred kratkim smo v enem izmed zapisov na našem Si-Shell.net blogu pisali o pomembnosti ustrezne izbire pravega tipa gostovanja spletnih strani, s čimer poskrbimo, da bodo temelji spletne strani zanesljivi, delovanje pa hitro in učinkovito.

Kakovostno in zanesljivo, predvsem pa dovolj zmogljivo spletno gostovanje je torej eden temeljnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni, če želite vaše obiskovalce prepričati s hitrostjo spletne strani. Kateri pa so tisti drugi faktorji, ki so prav tako pomembni?

Koda – najpomembnejši pogoj za hitro delovanje je zagotovo HTML/CSS koda vaše spletne strani. Poskrbite, da v njej ne bo napak! Predlagamo, da prav tako odstranite nepotrebne HTML komentarje, sekcije CDATA in prazne elemente, s katerimi zmanjšate velikost HTML datotek, posledično pa pohitrite vašo spletno stran.

Velikost datotek – fotografije, ki jih uporabljate na vaši spletni strani, lahko precej upočasnijo njeno delovanje. Uporabite ustrezen format za splet in velikost fotografij – naredite jih prijazne spletu. Enako velja tudi za avdio in video – uporabljajte formate, optimizirane za splet.

Gzip kompresija – aplikacije za kompresijo, s katerimi znižate velikost vaših HTML, CSS in JavaScript datotek, ki so večje od 150 bajtov, lahko močno pripomorejo k hitrosti. Gzip metoda je najbolj popularna in učinkovita kompresije, ki lahko znižajo odzivni čas vaše spletne strani tudi do 70 %!

Vtičniki – zmanjšajte število vtičnikov, ki jih uporabljate na vaši spletni strani. Preveliko število vtičnikov lahko upočasni delovanje ali povzroči kakšne tehnične težave. Vtičnike, ki jih ne potrebujete, onemogočite in izbrišite.

Preveč oglasov – preveliko število oglasov lahko upočasni vašo spletno stran, hkrati pa tudi odvrne obiskovalce od brskanja po vaši spletni strani. Vemo, so lahko dober vir zaslužka, a jih velja pazljivo umestiti na vašo spletno stran.

Omogočite cache na vaši spletni strani – brskalnik lahko shrani veliko število informacij (fotografije, JavaScript …), ki mu jih ob naslednjem obisku strani ni več potrebno znova nalagati. S tem je lahko delovanje precej hitrejše.


Vas zanima, če ste ustrezno upoštevali vse nasvete za pohitritev vaše spletne strani? Obiščite Google PageSpeed Insights in analizirajte vašo spletno stran. Orodje jo bo ocenilo na lestvici med 1 in 100, dobro optimizirane spletne strani bodo dosegle indeks vrednosti vsaj 85. Odlična stvar omenjenega orodja so tudi nasveti, ki vam jih podajo za pohitritev vaše strani.

Dodaj odgovor