cPanel / WHM razburil s povišanjem cen

V zadnjem tednu se med administratorji, skrbniki strežnikov in sploh ponudniki spletnega gostovanja precej govori o spremembi licenčnega modela ene najpopularnejših nadzornih plošč za upravljanje s spletnim gostovanjem cPanel / WHM.

Dne 27.6. je namreč cPanel Inc, ki ga je pred letom dni odkupil investicijski sklad Oakley capital napovedal popoln obrat na področju licenciranja njihove programske opreme oziroma cPanela. Z dosedanjih dveh relativno ugodnih vrst licenc (VPS licenca in Dedicated licenca) so namreč prešli na “per account” oziroma različne sklope licenc in sicer:

  • Admin licenca, ki podpira do 5 uporabniških računov po ceni $20
  • Pro licenca, ki podpira do 30 uporabniških računov po ceni $30
  • Premier licenca, ki podpira do 100 uporabniških računov po ceni $45, za vsak dodatni uporabniški račun pa zahteva $0.20 dodatno

S tem so seveda šokirali večino uporabnikov ter jim niti niso dali možnosti za predčasno podaljšanje obstoječega licenčnega modela za dlje časa, njihove nove cene namreč nastopijo za vse obstoječe uporabnike s 1.9.2019, za nove pa nemudoma. Hkrati so onemogočili spremembe obstoječih licenc v t.i. “anuual” oziroma letni zakup licence.

Hobotnica Oakly capitala

Enako so pred časom storili že z WHMCS aplikacijo, ki je prav tako v lastništvu Oakley capital ter Plesk nadzorno ploščo, ki je že dlje časa na podobnem modelu, le da doslej ni bilo tako striktnih omejitev.

Za ponudnike spletnega gostovanja to seveda pomeni bistveno višje stroške ter možnost zlorabe v primeru ponujanja “neomejenega” števila uporabnikov pri reseller gostovanju, saj bi posledično lahko uporabniki ponudniku povzročili stroške pri nekontroliranem obsežnem dodajanju uporabnikov. V povprečju so stroški licence cPanel/WHM za ponudnike gostovanj z novim licenčnim modelom narasli med 250% in 500% mesečno, kar bo verjetno dolgoročno, če tako ostane, v svetu pomenilo več alternativnih nadzornih plošč pri nekaterih ponudnikih pa morda tudi zvišanje cen.

Hkrati to pomeni tudi potencialno višje stroške cPanel licenc za uporabnike VPS gostovanj, ki bodo po novem morali v večini primerov zanjo plačevati nekaj več, razlika pa ne bo tako visoka kot pri ponudnikih spletnega gostovanja.

Na spremembo cen so se seveda nemudoma pritožili in oglasili uporabniki, ponudniki in drugi z IT področja, ki dobro poznajo preteklost ter dosedanji model, med drugim so izrazili precej nezadovoljstva z dejstvom, da cPanel ni predhodno obvestil o spremembi ter nekako “ugrabil” uporabnike s tem, da je predvsem večje prisilil k plačilu višjih stroškov. Migracija podatkov z ene na drugo nadzorno ploščo namreč pri večjem številu skoraj vedno pomeni težave, nevšečnosti in posledično nezadovoljstvo uporabnikov. Ocena cPanela na Facebooku je v nekaj dneh padla s 4.1 na 2.3 in še vedno pada.

Kaj to pomeni za uporabnike pri Si-Shell.net?

Pri Si-Shell.net smo že doslej ponujali licence po bistveno nižji ceni, kot jih je tržil cPanel uradno, kar pomeni, da bodo najverjetneje tudi po 1.9., tudi v primeru, da odločitev cPanela ostane enaka, cene nekoliko nižje. Glede na nezadovoljstvo najemnikov licenc pa vsi nekako upajo, da bo cPanel spremenil svojo odločitev in se nekolilko potegnil nazaj z omejitvami ter ceno licenc, zato smo se tudi mi odločili, da se “juha” nekoliko ohladi, preden tudi uradno napovemo in spremenimo cene licenc.

Kar se tiče deljenih cPanel strežnikov torej tudi pri nas zaenkrat ostaja vse nespremenjeno, enako velja tudi za vse že zakupljene licence, v kolikor pa bo prišlo do spremembe cenika licenc uporabnikov VPS gostovanja pa bomo vse uporabnike seveda o tem obvestili. Ker že od začetka na naših strežnikih poleg cPanel nadzorne plošče omogočamo tudi DirectAdmin ter Plesk je seveda alternativ kar nekaj, enako tudi za nove ali obstoječe uporabnike VPS gostovanja.

Vsekakor bomo spremljali potek in razplet dogajanja in vas sproti obveščali o vseh pomembnih informacijah.